2008. december 15., hétfő

BEIGLI -RECEPTEK

Bejglirecept
(Ez 12 rúdhoz való alapanyag.) Gergőre nem lehet ráfogni, hogy kicsinyes ~ Szerk
2 kg lisztet elkeverünk egy egész tojással, fél kg zsírral, 2 margarinnal (= kb. fél kiló), kis marék sóval, 2 marék porcukorral, 1 vaníliás cukorral, 3 dkg élesztővel, fél dl tejjel.Az élesztőt a tejjel 1 lapos kanál cukorral, 3 kis púpos kanál liszttelfelfuttatni, megkeleszteni (ezt hívják dampflinak). A lényeg, hogy a liszthez neegyenként adjuk hozzá a tojást, zsírt stb., hanem egyben, a dampfliként. Atészta könnyen gyúrható (rétestészta szerű) legyen. Ha szükséges, 1-2 kanáltejfölt vagy tejet is tehetünk bele.Az egészet egyben összegyúrjuk (kb. száz gyúrás után jó kell legyen). Atésztát 12 részre osztjuk, ebből lesz a 12 rúd. Ezeket is egyszer- kétszerátgyúrjuk, hogy kissé hólyagos legyen (de ne túlságosan). A tésztát letakarjuk, 3-4 óra hosszat keljen (a konyha ne legyen túl meleg,18-20 C). Lisztezett deszkán fél ujj vastagságra kinyújtani. Megkenni töltelékkel,felcsavarni, zsírozott tepsibe tenni. (Egybe általában 3 rúd fér.) A tetejéttojással megkenni, kissé pihentetni, majd újra tojással megkenni. (Így ateteje márványos díszű és fényes lesz.) Sütés előtt néhány helyen szurkáljukmeg a rudakat. Előmelegített sütőben megsütni, kb. 30-35 perc alatt. A sütőtne sokat nyitogassuk, csak a vége felé, és a tepsiben hűljön ki, különbeneltörik. Ha megrepedezne, kézzel vissza lehet igazítani, amikor már langyos.
Máktöltelék:25-30 dkg mák25-30 dkg cukor10 dkg mazsola összevágva10 darab szegfűszeg törve1,5 púpos kiskanál fahéj1 db főtt krumpli jól összetörve2 kis marék morzsa1 citrom héjaés annyi tej, hogy az egész kásasűrűségű legyen (ha túl kemény, akkor nemlehet egyenletesen elosztani a tésztán, ha túl híg, sütésnél megreped atészta). Az anyagokat összefőzni, épp hogy forró legyen és a cukor stb. jólösszekeveredjen. Levétel előtt 1 kanál rumot belekeverni. (Közben elég sűrűnkell kevergetni.)
Diótöltelék:30 dkg dió30 dkg cukor10 dkg mazsola2 marék morzsavanília bővencitromhéjés tej, hogy kásasűrűségű legyen. 1 kanál rum a végén. Folyton kavargatni,különben odaég a tejtől és a cukortól.A tölteléket előző nap legjobb elkészíteni, hogy összeérjen.

Nincsenek megjegyzések: