2008. december 15., hétfő


Mákos bejgli
Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 13 dkg vaj + a tepsihez, 2 tojás, 5 dkg darált mandula, 1 citrom reszelt héjaA töltelékhez: 15 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg (barna) cukor, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 5 dkg búzadaraA mázhoz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál citromlé, 5 dkg citronát
Előkészítés: A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mokkáskanál cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
Elkészítés: A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt - a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és fél órát kelesztjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük fele a bejgli tetejét.

Nincsenek megjegyzések: